Vem är en stödperson?

En stödperson är en bröstcancerbehandlad person som har arbetat sig igenom sitt eget sjukdomsförlopp och kommit i psykisk balans. Hen är medlem i vår förening och har genomgått Bröstcancerförbundets stödpersonsutbildning och även fortbildningar. Stödpersonen arbetar ideellt, har tystnadsplikt och hänvisar till sjukvårdspersonal i medicinska frågor. Hen ger hjälp och stöd genom att lyssna men delar också gärna med sig av egna erfarenheter. Stödpersoner deltar vid bröstcancerföreningarnas stödgruppsträffar, "öppet hus"-möten och andra aktiviteter. Stödpersoner

Stöd till närstående

Som partner, barn, syskon, förälder, vän eller arbetskamrat till den som fått en bröstcancerdiagnos kan du känna dig maktlös. Men du är ett ovärderligt stöd bara genom att finnas till hands och lyssna! Om den drabbade vill, följ med på läkarbesöken. På så sätt får ni tillgång till samma information och ni har lättare att komma ihåg både frågor och svar.

Du som närstående behöver också stöd. Många vittnar om att det känns bra att få dela med sig av sina tankar och rädslor, och även höra andra närstående berätta. Tveka därför inte att kontakta någon av våra stödpersoner eller närståendestödjare. Du behöver inte vara medlem för att ta kontakt.

Håll inte barnen utanför. Svara på barnens frågor! De förstår mer än man tror och mår bättre av att få förklaringar än att gå ensamma och fundera.

Vem är en närståendestödjare?

En närståendestödjare är en person vars livskamrat, familjemedlem eller nära vän har drabbats av bröstcancer och som känner att hen kan vara ett stöd för andra i liknande situation. Närståendestödjaren har genomgått en utbildning liknande den som de ordinarie stödpersonerna genomgår, och även de har tystnadsplikt. Närståendestödjarna medverkar bland annat under medlemsmöten och på temadagar – och finns alltid tillgängliga för stöd via telefon och mejl.

Aktiviteter

Aktiviteter

Bli medlem

Bli medlem