Vi slutar kallas till Årskontroll
Kirurgmottagningen informerar: Uppföljningen i regionen följer det nationella vårdprogrammets riktlinjer och den regionala medicinska riktlinje som finns. Uppföljning efter bröstcancer syftar till att upptäcka botbara lokala återfall och sker med mammografi. Hur ofta man följs beror huvudsakligen på om man har bröst kvar eller inte.
Publicerad 26 april 2024
Vad är det för förändring som har skett?
Under lång tid har Sahlgrenska haft som rutin att kalla samtliga kvinnor som opererats och fått behandling för bröstcancer till ett återbesök på kirurgmottagningen, ett år efter operation.
Syftet med uppföljning efter bröstcancer är att upptäcka botbara återfall i bröstet. Återbesöket har varit en så kallad klinisk rutinkontroll där läkaren känner igenom bröstet. Detta har gjorts i tillägg till mammografi, dock har man inte alltid gjort någon röntgen inför mötet. Utöver undersökningen har besöket varit ett tillfälle att prata om sin antihormonella behandling, för den som är rekommenderad en sådan.
Kontrollen har tyvärr sällan kunnat erbjudas med den opererande kirurgen och man bedömer att dessa kallelser som skett per automatik för alla, har begränsad nytta för patienterna och att kirurgen kan använda sina resurser bättre.
Det är nu beslutat att för alla som opererats efter oktober 2023 och framåt, så kommer dessa årsmötes-kallelser upphöra. Patienter kommer fortsätta kallas på mammografi och enligt den plan man rekommenderas. Hur ofta och hur länge man följs upp utöver den ”vanliga screeningen” beror på om man har bröst kvar på cancersidan.
För de kvinnor som rekommenderas antihormonell behandling är praxis att medicinen skrivs ut av kirurgmottagningen, som även förnyar recepten på årsbasis. Under dessa år har du rätt till en kontaktsköterska på kirurgmottagningen, som du kan höra av dig till med frågor som berör din behandling, sköterskan kan även hjälpa till att boka ett läkarbesök om detta bedöms nödvändigt.
Så här tycker föreningen:
Vi som förening håller delvis med om att det finns en begränsad nytta att automatiskt kalla alla kvinnor på en årskontroll. Vi förstår att detta är resurskrävande och vi håller med om att vi tillsammans måste använda vårdens resurser på ett klokt sätt.
Samtidigt vill vi förmedla att vi anser det är extremt viktigt att alla som står under antihormonell behandling följs upp, att kvinnor har möjlighet att få kontakt och träffa sin föreskrivande läkare vid behov, vi hoppas inte borttagning av en automatisk årskontroll kommer försämra denna uppföljning av förskriven medicin.
Det är ett välkänt problem att många slutar med sin antihormonella behandling i förtid. Att ha tillgång till sin förskrivande läkare är viktigt och vi hoppas kirurgmottagningen säkerställer denna tillgång finns även om automatiska årsmöten tas bort.
Läkarkontakt och uppföljning är viktigt, inte minst då en vanlig biverkning av antihormonell behandling är depression, något som kan vara väldigt allvarligt men oftast behandlingsbart. Är man deprimerad är det väldigt svårt att själv ta tag i sin vård eller orka be om hjälp, detta måste vården vara vaksam på.
Vi hör ofta från medlemmar som behandlats för bröstcancer att de sökt hos vårdcentral för problem såsom diffus värk i kroppen, sömnproblem och nedstämdhet, som inte tänkt på att detta ju är vanliga biverkningar från antihormonell behandling.
Ibland kan antidepressiv medicin behövas, eller att man byter typ av antihormonell behandling. Det är inte ovanligt att kvinnor som lider av biverkningar får rådet att pausa sin behandling några veckor för att utesluta annan orsak, dessa råd och information bör komma från en läkare som har kunskap om antihormonell behandling och kvinnans specifika diagnos och eventuella andra mediciner och sjukdomar.
I vår förening erbjuder vi många typer av fysisk träning och gemenskap, vi delar egna erfarenheter och ger stöd på de sätt vi kan. Här är vi många som själva har eller haft antihormonell behandling och många gånger är det ett stort stöd att kunna ventilera och prata om det med någon som ”förstår”.
Som förening ger vi inte medicinska råd, detta är inte vår roll. Här måste vården finnas tillgänglig, särskilt så att kvinnor orkar fortsätta sin behandling alla de 5, 7 eller ibland 10 år som hon blivit rekommenderad.
Sahlgrenska meddelar oss att:
Utöver årlig uppföljning med utskick har alla patienter opererade för bröstcancer en kontaktsjuksköterska under hela sin behandlingstid. Man kan höra av sig via 1177 eller per telefon. Kontaktsjuksköterskan har den samordnande rollen under behandling och uppföljning. Vid behov bokas telefonbesök eller återbesök hos läkare på kirurgmottagningen eller så hänvisas till annan vårdgivare.